produktami
Encyklopedia PWN
wirusy ułomne, wirusy defektywne,
wirusy niezdolne do samodzielnego namnażania w komórce;
produkt pośredni w procesie otrzymywania włókien wiskozowych;
jeden ze sposobów wzbogacania żywności;
witaminy
związki organiczne o różnej budowie chemicznej, niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów;
[łac.],
włosowate naczynia, włośniczki, kapilary,
anat. najcieńsze naczynia układu krwionośnego i układu limfatycznego pozbawione włókien mięśniowych w ścianach;
włóknodajne rośliny, rośliny włókniste,
rośliny z różnych rodzin systematycznych i różnych stref klimatycznych dostarczające naturalnych włókien (gł. przędnych, plecionkarskich, powroźniczych, tapicerskich) wykorzystywanych przez różnorodne gałęzie przemysłu; większość roślin zawiera w swoich organach włókna roślinne.