piekący
Encyklopedia PWN
mleczaj, Lactarius,
rodzaj grzybów podstawkowych z rzędu gołąbkowców, z klasy podstawczaków;
ciało stałe bezpostaciowe, o różnorodnych właściwościach i zastosowaniach, zależnych od składu chem. i sposobu wytwarzania.
okręg przemysłowy po obu stronach górnej Warty w rejonie Częstochowy i Zawiercia;
zakład wytapiający szkło i wytwarzający produkty szklane;
koks
substancja stała, porowata, składająca się gł. z pierwiastka węgla, zawierająca ponadto składniki mineralne (do 12% popiołu), wodę (5–10%), siarkę (do 1%), ślady fosforu oraz niewielkie ilości składników gazowych.
[ang.],
pudlingowanie, proces pudlarski,
pudlarski proces przerobu surówki wielkopiecowej, polegający na utlenianiu zawartych w surówce domieszek (węgla, siarki, fosforu, krzemu, manganu) w wysokiej temperaturze;