pudlingowanie
 
Encyklopedia PWN
pudlingowanie, proces pudlarski,
pudlarski proces przerobu surówki wielkopiecowej, polegający na utlenianiu zawartych w surówce domieszek (węgla, siarki, fosforu, krzemu, manganu) w wysokiej temperaturze;
prowadzony w piecach płomiennych opalanych węglem, zw. pudlarkami; gorące spaliny z paleniska przepływały do zbiornika z surówką (ładowaną do pieca w stanie stałym), powodując jej stopienie, a następnie — dzięki tlenowi zawartemu w nadmiarze w spalinach — utlenienie domieszek; otrzymany produkt po przekuciu nosił nazwę stali zgrzewnej lub żelaza zgrzewnego (jeśli zawierał bardzo mało węgla); opracowanie p. przez Anglika H. Corta (1784 opatentował piec pudlarski) spowodowało zarzucenie znacznie mniej wydajnego fryszowania; obecnie p. nie stosuje się ze względu na małą wydajność i niską jakość stali w porównaniu z procesem konwertorowym.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia