pastewny

Encyklopedia PWN

roln. pole uprawiane, lecz nie obsiewane przez cały rok lub jego większą część, niekiedy także nawożone obornikiem; nazwa u. pochodzi od słowa goreć; rozróżnia się:
uljanowski, obwód, ros. Uljạnowskaja ọbłast’,
jednostka adm. w środkowej części eur. Rosji, na Powołżu;
zespół zabiegów uprawowych połączonych z zasiewem lub podsiewem mieszanki nasion gat. i odmian traw oraz roślin motylkowatych (mieszanki pastewne), stosowany w celu utworzenia nowej darni lub poprawienia istniejącej, podniesienia plonów zielonej masy i polepszenia jakości paszowej;
całokształt zabiegów stosowanych w produkcji roślinnej (rośliny zbożowe, okopowe, przem., pastewne, specjalne, warzywnicze i sadownicze) w celu uzyskania możliwie najwyższych plonów roln., o wysokiej jakości odpowiadającej ich przeznaczeniu;
rośliny o znaczeniu gospodarczym, uprawiane w celach spożywczych lub jako rośliny użytkowe;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia