pastewny

Encyklopedia PWN

roln. rośliny uprawiane w polu, na łąkach i pastwiskach, dostarczające paszy zwierzętom hodowlanym;
zasiewy roślin w uprawie polowej złożone z różnych gat. roślin motylkowatych i traw (zwykle 3–4 gat.), uprawiane na wartościową, białkową paszę;
kukurydza pastewna, Zea mays var. indentata ‘Koński Ząb’,
odmiana bot. kukurydzy;
kapusta pastewna, właśc. kapusta warzywna bezgłowa, Brassica oleracea var. acephala,
dwuletnia roślina z rodzaju kapusta;
sypkie pasze z wysuszonych i zmielonych produktów ubocznych przemysłu mięsnego (np. m.p. mięsno-kostna, m.p. z krwi), rybnego i utylizacyjnego (m.p. wysokobiałkowe);
sól zawierająca ok. 90% chlorku sodu i ok. 10% zanieczyszczeń;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia