ugór
 
Encyklopedia PWN
ugór,
roln. pole uprawiane, lecz nie obsiewane przez cały rok lub jego większą część, niekiedy także nawożone obornikiem; nazwa u. pochodzi od słowa goreć; rozróżnia się:
ugór czarny — pole wyłączone z uprawy roślin od zbioru do zasiewu ozimin w następnym roku kalendarzowym; jest podstawą tzw. ugorowego systemu roln.; ugór zwany obsianym — pole ugorujące obsiewa się roślinami o krótkim okresie wegetacji (np. mieszanki pastewne); obecnie w rolnictwie eur. stosuje się wyłączenie części pól z produkcji towarowej, co stanowi odpowiednik pola ugorowego; na wyłączonym polu uprawia się jedynie rośliny nietowarowe lub utrzymuje go w czarnym ugorze; po roku pole jest włączane do normalnej uprawy, a z produkcji towarowej zostaje wyłączone inne pole; rolnicy za pola wyłączone uprawy otrzymują ekwiwalent finansowy.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia