miodowa

Encyklopedia PWN

namiastka miodu naturalnego, otrzymywana przez inwersję (hydrolityczny rozpad) sacharozy w środowisku kwaśnym na mieszaninę glukozy i fruktozy: C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6; sacharoza woda glukoza fruktoza;
misecznikowate, Lecaniidae (Coccidae),
rodzina owadów z podrzędu czerwców;
mrówki miodziarki, mrówki miodowe,
niejednorodna systematycznie grupa mrówek, gromadzących zapasy pokarmu (gł. wodny roztwór cukrów) w wolach niektórych, zwykle największych w kolonii robotnic;
ocet
[łac. acetum],
wodny roztwór kwasu octowego, przeznaczony do celów spoż., otrzymywany przez fermentację octową lub przez rozcieńczenie stężonego kwasu octowego.
opal
[łac. < gr.],
substancja mineralna będąca zestaloną koloidalną krzemionką o zmiennej zawartości wody (1–21% objętościowych): SiO2· nH2O;
instytucja społeczna w Warszawie, założona 1820 z inicjatywy Zgromadzenia Kupców miasta Warszawy jako klub towarzyski kupców i obywateli warszawskich pod nazwą Towarzystwo Resursy Kupieckiej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia