miodowa

Encyklopedia PWN

mszyce, Aphidodea (Aphidiformes),
podrząd owadów z rzędu pluskwiaków równoskrzydłych;
pomieszczenie dla pszczół zbudowane przez człowieka;
Brodský Vlastimil, ur. 15 XII 1920, Hrušov, zm. 20 IV 2002, Praga,
czeski aktor teatralny i filmowy;
Glińska Agnieszka, ur. 18 II 1968, Wrocław,
aktorka i reżyser.
hymenofor
[gr. hymḗn ‘skóra’, ‘błona’, phorós ‘niosący’],
bot. wydzielona i różnie ukształtowana część owocników grzybów z klasy podstawczaków, na której rozwija się warstwa rodzajna;
napój alkoholowy (zawiera powyżej 9% objętości alkoholu, lecz nie więcej niż 18%, oraz 35–230 g/l cukru) otrzymywany przez fermentację alkoholową wodnego roztworu miodu pszczelego (brzeczki miodowej) z dodatkiem chmielu, przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kłącze kozłka lekarskiego i in.) i niekiedy soków owocowych (zamiast wody).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia