miodowa
Encyklopedia PWN
mszyce, Aphidodea (Aphidiformes),
podrząd owadów z rzędu pluskwiaków równoskrzydłych;
pomieszczenie dla pszczół zbudowane przez człowieka;
czeski aktor teatralny i filmowy;
aktorka i reżyser.
hymenofor
bot. wydzielona i różnie ukształtowana część owocników grzybów z klasy podstawczaków, na której rozwija się warstwa rodzajna;
[gr. hymḗn ‘skóra’, ‘błona’, phorós ‘niosący’],
napój alkoholowy (zawiera powyżej 9% objętości alkoholu, lecz nie więcej niż 18%, oraz 35–230 g/l cukru) otrzymywany przez fermentację alkoholową wodnego roztworu miodu pszczelego (brzeczki miodowej) z dodatkiem chmielu, przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kłącze kozłka lekarskiego i in.) i niekiedy soków owocowych (zamiast wody).