miód sztuczny
 
Encyklopedia PWN
miód sztuczny,
namiastka miodu naturalnego, otrzymywana przez inwersję (hydrolityczny rozpad) sacharozy w środowisku kwaśnym na mieszaninę glukozy i fruktozy: C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6; sacharoza woda glukoza fruktoza;
jako katalizatora inwersji sacharozy używa się stężonego kwasu solnego (dodawany w ilości 0,03–0,04%); nadmiar kwasu jest zobojętniany wodorowęglanem sodu; po ochłodzeniu dodaje się esencję miodową, następnie przez 2–3 dni poddaje się roztwór krystalizacji w temperaturze 10 –15°C (krystalizuje glukoza); miód sztuczny jest tanim produktem zastępczym miodu naturalnego, ma obecnie niewielkie zastosowanie w gospodarstwie domowym.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia