metodą

Encyklopedia PWN

obniżanie temperatury produktów spożywczych zwykle do ok. −20°C i przechowywanie od kilku miesięcy do 1 roku w tej temperaturze;
substancje chemiczne, bakterie i in. mikroorganizmy, obecne w wodach naturalnych w zwiększonej ilości.
leśn. miąższość (objętość) drzew lub drzewostanów na określonej powierzchni;
zapłodnienie, fertylizacja,
w przebiegu rozmażania płciowego, połączenie gamety żeńskiej (komórki jajowej) i męskiej (plemnika) w jedną komórkę, zw. zygotą, która daje początek nowemu organizmowi.
zapora, pot. tama,
betonowa lub ziemna budowla piętrząca z upustami, dzięki której powstaje sztuczny zbiornik wodny.
tygodnik społ.-polit. i gosp. dla chłopów, wyd. 1907–15 w Warszawie;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia