masa��
Encyklopedia PWN
zielona masa roślin, głównie motylkowatych, przyorana w celu wzbogacenia gleby, zwłaszcza w związki azotu i substancje organiczne;
elektrotechn. masa przewodząca ziemi (gruntu) lub połączony z nią przewód o małym oporze elektrycznym.
ziemniak, kartofel, Solanum tuberosum,
gatunek byliny z rodziny psiankowatych, pochodzącej z 2 ośrodków: ze środkowego Chile i z wyspy Chiloe oraz z pogranicza Boliwii i Peru, powszechnie uprawianej w krajach klimatu umiarkowanego — pod względem wielkości zbiorów zajmuje 4. miejsce po pszenicy, ryżu i kukurydzy;
zimne ognie, ognie choinkowe,
wyroby pirotechn., rozsiewające podczas spalania jasno świecące iskry;
naturalne nagromadzenie kopaliny w skorupie ziemskiej lub na jej powierzchni, w takiej formie i ilości, które umożliwiają jej gospodarce wykorzystanie obecnie lub w przyszłości.
pisarz fr. z Martyniki;