jadalna

Encyklopedia PWN

brukiew, właśc. karpiel, Brassica napus subsp. napobrassica,
podgatunek rzepaku, dwuletnia roślina korzeniowa z rodziny kapustowatych (krzyżowych), pochodząca z północnych obszarów Eurazji;
ciecierzyca pospolita, Cicer arietinum,
gat. jednorocznej rośliny uprawnej z rodziny bobowatych (motylkowatych), pochodzący ze wschodniej części regionu śródziemnomor., uprawiany tam od starożytności, a także w Azji Mniejszej i Azji Środkowej, północnej Afryce, Indiach, Chinach, ostatnio w Ameryce (w Meksyku, Gwatemali, Kolumbii i Chile);
cyfomandra, pomidor drzewiasty, Cyfomandra crassicaulis,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny psiankowatych występujący dziko w górskich lasach Andów (Peru, Ekwador);
bot. roślina zielna, → cibora jadalna.
dławiszowate, Celastraceae,
rodzina z klasy dwuliściennych, z ponad 860 gat. drzew, krzewów i zdrewniałych pnączy występujących gł. na obszarach międzyzwrotnikowych, mniej licznie na obszarach podzwrotnikowych i rzadziej w strefach klimatu umiarkowanego;
fistaszki
[ros. < pers.],
potoczna nazwa orzeszków (orzechów) ziemnych (arachidów), będących podziemnymi owocami orzecha ziemnego, którego nasiona, zw. również f., nadają się do konsumpcji, zwłaszcza po upaleniu; użytkowane w cukiernictwie oraz do wytłaczania jadalnego oleju (arachidowego);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia