destylacja

Encyklopedia PWN

produkt termicznego rozkładu (tzw. destylacji rozkładowej) różnych rodzajów drewna, gł. brzozy, sosny, buku, jałowca;
ekstrakt
[łac. extractum ‘to, co wyciągnięte’],
wyciąg,
chem. roztwór otrzymywany w procesie ekstrakcji, zawierający: składnik lub składniki ekstrahowane, rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji oraz niewielką ilość innych składników mieszaniny pierwotnej;
stężony (np. 80%) roztwór kwasu octowego, bezbarwny, mający właściwości toksyczne, o ostrym zapachu i silnie kwaśnym smaku;
etylowy alkohol, etanol, pot. alkohol, spirytus, CH3CH2OH,
związek organiczny, pochodna etanu C2H6, zawierająca zamiast jednego atomu wodoru grupę hydroksylową –OH;
frakcja
[łac. fractio ‘łamanie’],
chem. wyodrębniona część mieszaniny odznaczająca się określonymi właściwościami fiz. — np. temperaturę wrzenia lub temperaturą topnienia, gęstością lub rozpuszczalnością w danym rozpuszczalniku (albo grupie rozpuszczalników) — lub, w przypadku rozdrobnionych ciał stałych (np. kruszywa), zakresem rozmiarów ziarn;
olejek eteryczny otrzymywany z olejkodajnych gat. pelargonii, gł. Pelargonium graveolens i Pelargonium roseum;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia