destylacja
Encyklopedia PWN
napój alkoholowy o dominującym smaku jałowca, o zawartości alkoholu 40–45%, wytwarzany przez destylację zacieru ze słodu jęczmiennego oraz kukurydzy i żyta;
dział przemysłu fermentacyjnego, obejmujący produkcję spirytusu surowego w wyniku alkoholowej fermentacji cukrów i wydzielanie tego spirytusu ze sfermentowanego zacieru przez destylację.
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pączków kwiatowych goździkowca korzennego (goździkowiec);
dział techniki obejmujący całokształt procesów związanych z wydobywaniem z ziemi kopalin użytecznych, ich przeróbką (wzbogacanie kopaliny) w celu racjonalnego wykorzystania i dostosowania do potrzeb użytkowników; również dział gospodarki.
gudron
pozostałość po destylacji próżniowej ropy naftowej;
[fr. goudron ‘smoła’],
heksan, C6H14,
związek organiczny, węglowodór nasycony z grupy alkanów;