cukrowy

Encyklopedia PWN

burak cukrowy, Beta vulgaris subsp. vulgaris convar. crassa provar. altissima,
forma korzeniowa buraka zwyczajnego uprawiana dla korzeni bogatych w cukier trzcinowy (ok. 20%);
trzcina cukrowa, właśc. cukrowiec lekarski, Saccharum officinarum,
gatunek wieloletniej, silnie krzewiącej się rośliny uprawnej z rodziny wiechlinowatych (traw), pochodzący z międzyzwrotnikowej Azji Wschodniej (prawdopodobnie z Nowej Gwinei), powszechnie uprawiany na obszarach międzyzwrotnikowych i podzwrotnikowych;
bot. roślina drzewiasta, → arenga pierzasta.
bot. palma drzewiasta, → arenga pierzasta.
potoczna nazwa sacharozy, powszechnie znanego c. konsumpcyjnego, otrzymywanego w cukrowni, jako produkt naturalny z trzciny cukrowej i buraków cukrowych (cukrownictwo);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia