cały

Encyklopedia PWN

żel
[fr. gelée ‘galareta’],
chem. układ przynajmniej dwuskładnikowy, w którym każdy ze składników tworzy oddzielną, ciągłą fazę rozciągającą się w całej objętości ż.;
w. w woj. mazowieckim, w pow. sochaczewskim (gmina Sochaczew), na Równinie Łowicko-Błońskiej, nad Utratą.
proces, w trakcie którego zol lub roztwór przekształca się w żel;
sortyment okrągłego drewna użytkowego uzyskiwany z całych okrzesanych drzewek;
żmijowate, Viperidae,
rodzina jadowitych węży;
anat. silnie umięśniona część przewodu pokarmowego (pokarmowy układ) zwierząt między przełykiem a jelitem, gdzie zachodzi rozdrobnienie pokarmu i wstępny proces trawienia w środowisku kwaśnym.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia