bakterie
Encyklopedia PWN
farm. substancje o dużej powierzchni chłonnej, wiążące toksyczne produkty rozpadu bakterii, toksyny bakteryjne, bakterie, wydzieliny zapalne ran;
aglutynacja
biol. zjawisko skupiania się i zlepiania rozproszonych w środowisku płynnym komórek, np. bakterii, krwinek, pod wpływem aglutynin — ciał zawartych w osoczu krwi;
[łac. agglutino ‘przyklejam’],
aminoglikozydowe antybiotyki, aminoglikozydy,
duża grupa antybiotyków hamujących proces syntezy białek w komórkach bakterii;
antybiotyki
substancje wytwarzane przez różne mikroorganizmy (pleśniaki, promieniowce, bakterie), które hamują rozwój lub niszczą inne mikroorganizmy.
[gr. antí ‘przeciw’, ‘naprzeciw’, biotikós ‘dotyczący życia’],
bakteriochlorofil, chlorofil bakteryjny,
zielony barwnik bakterii purpurowych siarkowych i bezsiarkowych oraz zielonych bakterii siarkowych, biorący udział w procesie fotosyntezy;
białka wytwarzane i wydalane poza komórkę przez niektóre gatunki bakterii;