bakterie

Encyklopedia PWN

dział mleczarstwa obejmujący wyrób serów, gł. podpuszczkowych dojrzewających oraz serów twarogowych, kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.
transdukcja
[łac.],
genet. proces przenoszenia DNA z jednej komórki bakteryjnej do drugiej, za pośrednictwem bakteriofagów;
Winogradski Siergiej N., ur. 1 (13) IX 1856, Kijów, zm. 25 II 1953, Brie-Comte-Robert (Francja),
mikrobiolog rosyjski;
witaminy
[łac.],
związki organiczne o różnej budowie chemicznej, niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów;
rozmnożona kultura drobnoustrojów fermentacji mlekowej, stosowana w przemyśle spoż.;
powstawanie nowych wariantów patogenów (osobników o zmienionych cechach) w wyniku zmian w ich materiale genetycznym.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia