Sól

Encyklopedia PWN

konserwowanie żywności (półprodukty i produkty) w celu zabezpieczenia jej przed zepsuciem, gł. wskutek działania drobnoustrojów, enzymów, reakcji chem., zjawisk fiz., także owadów i gryzoni.
sole kwasu etylenodiaminotetraoctowego (zw. kwasem wersenowym);
wyrób z mięsa albo tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku bądź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddany różnym procesom technol. (solenie, peklowanie, wędzenie, parzenie lub pieczenie), w osłonkach naturalnych lub sztucznych albo bez osłonek;
wyroby wędliniarskie wędzone z surowca peklowanego lub solonego, gotowane, pieczone lub surowe;
produkt zwęglania odtłuszczonych kości zwierzęcych w temperaturze 400–700°C
obróbka cieplno-chemicznapolegająca na dyfuzyjnym nasycaniu warstwy powierzchniowej przedmiotów stalowych węglem i azotem.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia