utrwalanie żywności
 
Encyklopedia PWN
utrwalanie żywności,
konserwowanie żywności (półprodukty i produkty) w celu zabezpieczenia jej przed zepsuciem, gł. wskutek działania drobnoustrojów, enzymów, reakcji chem., zjawisk fiz., także owadów i gryzoni.
Polega na całkowitym zniszczeniu drobnoustrojów — przez sterylizację, lub częściowym — przez pasteryzację produktu zamkniętego w szczelnym opakowaniu (np. w puszce), albo też na stworzeniu warunków uniemożliwiających czy hamujących rozwój szkodliwych drobnoustrojów przez: zamrażanie, liofilizację, suszenie, solenie, biol. zakwaszenie (kiszenie), słodzenie (do 65% sacharozy), dodanie chem. środków konserwujących (np. kwas benzoesowy) itp.; z produktów płynnych można też usunąć drobnoustroje metodami mech., jak filtracja i wirowanie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia