Popioły

Encyklopedia PWN

produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
Courtois
[kurtu]
Bernard, ur. 6 II 1777, Dijon, zm. 27 IX 1838, Paryż,
fr. chemik i farmaceuta;
Dębicki Zdzisław Klemens, pseud. Dęb., Jaxa, K. Zebrzydowski, ur. 19 I 1871, Warszawa, zm. 7 V 1931, tamże,
poeta, publicysta, krytyk literacki;
w. w woj. wielkopol., w pow. międzychodzkim (gmina Międzychód), w Kotlinie Gorzowskiej, na obszarze Puszczy Noteckiej.
energetyka
[gr.],
dział nauki i techniki zajmujący się badaniem, pozyskiwaniem, przetwarzaniem, gromadzeniem, przesyłaniem oraz użytkowaniem różnych form i nośników energii;
erupcja
[łac. eruptio ‘wybuch’, ‘wypad’],
geol. proces wydobywania się na powierzchnię Ziemi i do atmosfery produktów działalności wulkanicznej, pot. — wybuch wulkanu.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia