zebry
 
Encyklopedia PWN
zebry,
grupa nieparzystokopytnych ssaków z rodziny koniowatych o charakterystycznym pasiastym umaszczeniu;
ogon owłosiony od połowy długości, tzw. kasztany tylko na przednich kończynach; zamieszkują sawanny Afryki, zwykle tworzą stada z innymi zwierzętami kopytnymi; największym przedstawicielem zebr jest zebra Grevy’ego, Equus grevyi, wysokość w kłębie 1,6 m, ze środkowowschodniej Afryki; najmniejszym — zebra górska, Equus zebra, wysokość w kłębie do 1,2 m, z górzystych terenów południowej i południowo-zachodniej Afryki; do zebr zalicza się wytępioną obecnie kwaggę.
Ilustracje
Zebra, Equus quagga chapmanifot. L. Zielaskowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia