żbik
 
Encyklopedia PWN
żbik, kot nubijski, Felis silvestris, Felis lybica,
gatunek ssaka drapieżnego z rodziny kotowatych; przodek kota domowego;
długość ciała 60–90 cm, ogona 30–40 cm; pokrojem przypomina kota domowego; prowadzi samotny, koczowniczy tryb życia; nocny, poluje (z zasadzki lub skrada się) na ptaki i ssaki (głównie gryzonie); legowisko zakłada w dziuplach, wykrotach, opuszczonych norach; bardzo rzadki, zamieszkuje wyspowo duże, gęste lasy, zwłaszcza górskie, zachodniej i środkowej Europy, Afryki i cieplejszej części Azji po Chiny; w Polsce w Karpatach, chroniony; krzyżuje się z kotem domowym.
Ilustracje
Żbik (Felis silvestris) fot. S. Wąsik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia