strusie
 
Encyklopedia
strusie, Struthioniformes,
rząd ptaków paleognatycznych, do którego należy 1 współcześnie żyjący gat. — struś, Struthio camelus, zamieszkujący sawanny, półpustynie oraz pustynie Afryki, oraz kilka gat. kopalnych.
struś jest jednym z największych ptaków — masa do 160 kg, wysokość do 245 cm; upierzenie miękkie, sute, u samców czarno-białe, u samic brunatno-białe; głowa i długa szyja — nagie; nogi 2-palczaste, długie, bardzo mocne (struś jest bardzo dobrym biegaczem); żywi się gł. roślinami, także wszystkożerny; jaja (dł. 16 cm, masa 1,5 kg), składane do dołka w ziemi, wysiadują oboje rodzice; zagniazdownik; strusiami nazywane są też żyjące w Ameryce Południowej nandu (tzw. struś amer.) oraz żyjące w Australii kazuary i emu (tzw. strusie austral.); także wymarłe moa i kopalne malgaskie epiornisy (tzw. strusie madagaskarskie); mimo swych pot. nazw nie należą do rodzaju Struthio.
Ilustracje
Struś afrykański, Struthio camelus, ptak nielatający z rzędu strusi afrykańskich (Struthioniformes). Potężny ptak, dł. ciała dochodzi do 1,8 m, wys. do 2,4 m; głowa i szyja nagie; wysokie nogi o 2 palcach; samce czarno-białe. Występuje na stepach i pustyniach Afryki.fot. E. i K. Dębniccy/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia