emu
 
Encyklopedia PWN
emu, Dromaius novaehollandiae,
jedyny obecnie żyjący przedstawiciel rodziny emu (Dromaiidae), z rzędu kazuarowych;
wysokość do 1,8 m, masa do 50 kg; nielotny, skrzydła silnie zredukowane; upierzenie płowobrunatne, pióra nitkowate, głowa i szyja częściowo nagie, mocne 3-palczaste nogi; zagniazdownik; zamieszkuje stepy Australii i Tasmanii.
Ilustracje
Emu, Dromaius novaehollandiaefot. J. Rudnik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia