nandu
 
Encyklopedia PWN
nandu,
nazwa rzędu ptaków, Rheiformes, i jedynej w tym rzędzie rodziny, Rheidae; żyją na rozległych pampasach Ameryki Południowej;
2 gat., wys. ok. 1,5 m; nielotne (na mostku brak grzebienia), zachowały stosunkowo długie skrzydła; upierzenie brązowoszare, luźne, pióra bez zwartych chorągiewek, sterówek brak; mocne, 3-palczaste nogi umożliwiają szybki i wytrwały bieg; zamieszkują stepy Brazylii i Argentyny; nandu szare, Rhea americana, wysokość do 130 cm, żywi się jagodami, nasionami, owadami i mięczakami; samiec z 3–8 samicami tworzy rodzinę, on też wysiaduje jaja i wodzi pisklęta; nandu plamiste, Pterocnemia pennata, podobny z pokroju i obyczajów, lecz nieco mniejszy.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia