storczykowate
 
Encyklopedia PWN
storczykowate, Orchidaceae,
rodzina roślin jednoliściennych z rzędu storczykowców (Orchidales), najliczniejsza wśród roślin kwiatowych,
ok. 20 tys. gatunków bylin (samożywnych i saprofitycznych), głównie w strefie międzyzwrotnikowej (epifity i liany), rzadziej w umiarkowanej (głównie na łąkach i leśnych polanach); wiele gat. żyje w symbiozie z grzybami (mikoryza); liście wydłużone, całobrzegie; kwiaty obupłciowe, o budowie grzbiecistej (z tzw. warżką i ostrogą), różnej wielkości i barwy, zebrane zwykle w kwiatostany; zapylane przez zwierzęta (głównie owady, rzadziej — ptaki); owoc — torebka z olbrzymią ilością (do 1 mln) bardzo drobnych nasion, rozsiewanych przez wiatr; w Polsce, w stanie dzikim, występuje 50 gat. z 23 rodzajów (np. storczyk, obuwik, podkolan, buławnik, dwulistnik), z wyjątkiem pospolitych, czerwono kwitnących — wszystkie chronione; ze względu na piękne, oryginalne kwiaty, trwałe i silnie pachnące, uprawia się głównie w szklarniach (zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Belgii) liczne ozdobne gat. i ich mieszańce (m.in. z rodzaju Cattleya, Laelia, Stanhopea, Dendrobium, Odontoglossum, Paphiopedilum) w wielu odmianach, zw. storczykami lub orchideami; znaczenie gosp. ma wanilia.
Ilustracje
Storczyk szerokolistny (Orchis latifolia)fot. A. Tabor/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia