wanilia
 
Encyklopedia PWN
wanilia, Vanilla,
rodzaj roślin z rodziny storczykowatych, obejmujący ok. 90 (wg niektórych botaników ok. 100) gatunków pnączy pochodzących z wilgotnych, równikowych lasów Meksyku, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
Wanilia płaskolistna (V. planifolia, wanilia wonna, V. odorata), silne, rozgałęzione pnącze, wspinające się po drzewach za pomocą korzeni powietrznych; liście lancetowate, mięsiste, kwiaty zebrane w grona, żółtozielonawe, zapylane w naturze przez kolibry i owady, w uprawie — sztucznie; owoc typu torebki, z wielką liczbą bardzo drobnych nasion, cienki, do 20 cm dł., przypominający strąk; uprawiana na dużą skalę gł. na Madagaskarze i w Meksyku. Owoce poddane specjalnym zabiegom uzyskują ciemną barwę i charakterystyczny zapach, który zawdzięczają wykrystalizowanej w nich wanilinie — tzw. laski waniliowe używane jako wonna przyprawa spożywcza i w lecznictwie; w przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się głównie wanilię wspaniałą (V. pompona, wanilia wielkokwiatowa, V. grandiflora).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia