owadożerne rośliny
 
Encyklopedia PWN
owadożerne rośliny, rośliny mięsożerne,
grupa roślin samożywnych (lądowych i wodnych) rosnących w siedliskach ubogich w związki azotowe, dożywiających się związkami azotu z ciał chwytanych w pułapki owadów i drobnych kręgowców (gadów, płazów i ssaków wpadających w większe pułapki);
podobieństwo większości tych roślin uwidacznia się gł. w budowie korzenia (b. słabo rozwinięta strefa włośnikowa lub brak korzenia) i liści; liście, jeśli pełnią funkcję pułapek, mają różną budowę, jednak zawsze są zbud. z 2 części: górnej i dolnej; górna ma najczęściej kształt tarczowaty lub tworzy rurkę; u niektórych rodzajów funkcję pułapek pełnią kwiaty (np. tłustosza), dlatego sposoby przywabiania i chwytania owadów są różne, np. pułapki mają postać pojemnika wypełnionego cieczą, zamykają się klapami lub też liście są powleczone lepką wydzieliną, która unieruchamia „ofiary”; dzięki wytwarzanym enzymom białka uzyskane ze schwytanych zwierząt są przekształcane w formy przyswajalne dla roślin; najbardziej znane gat. roślin owadożernych należą do 4 rodzin bot.; są to: 1) kapturnicowate (Sarraceniaceae) z rodzajami: kapturnica, darlingtonia, Heliamfora; 2) dzbanecznikowate (Nepenthaceae) z jedynym rodzajem dzbanecznik; 3) rosiczkowate (Droseraceae) z rodzajami: rosiczka, muchołówka, aldrowanda (Aldrovanda) i Drosophyllum; 4) pływaczowate (Lentibulariaceae) z rodzajami: pływacz, tłustosz, Genlisea i Polympopholynx. W Polsce występują przedstawiciele rodzajów: rosiczka, tłustosz, pływacz i aldrowanda.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia