orka
 
Encyklopedia PWN
Długość ciała samca 6,7–9,8 m, masa 4–9 t, samica mniejsza; płetwy duże, wys. płetwy grzbietowej u samca do 2 m; najszybsza z delfinów, osiąga 60 km/h; drapieżna, poluje gł. na ryby, foki, także walenie; północne i południowe wody Oceanu Spokojnego i O. Atlantyckiego; poławiana dla tłuszczu.
Ilustracje
Orka (Orcinus orca) fot. J. Kąkol/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia