oliwkowy olej
 
Encyklopedia PWN
oliwkowy olej, oliwa nicejska, oliwa, Oleum Olivarum,
tłuszcz (olej roślinny) wytłaczany na zimno z miąższu rozdrobnionych owoców oliwki europejskiej;
stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (do 80 g w 100 g produktu); po wytłoczeniu i sklarowaniu (usunięcie wody i zmętnień) przez wirowanie lub filtrowanie otrzymuje się (bez dalszej rafinacji) oliwę nicejską o wysoko cenionym smaku i aromacie; olej oliwkowy charakteryzuje niska zawartość kwasów wielonienasyconych i wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych (głównie kwasu oleinowego), dlatego jest stosowany w profilaktyce miażdżycy, jako składnik diety śródziemnomorskiej; z makuchów (ok. 15% tłuszczu) ekstrahuje się oleje techniczne, głównie do wyrobu mydeł. Najwięksi producenci oleju oliwkowego: Hiszpania, Francja, Włochy, i kraje Afryki Północnej.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia