dieta śródziemnomorska
 
Encyklopedia PWN
dieta śródziemnomorska,
tradycyjny sposób żywienia ludności zamieszkującej eur. wybrzeża i wyspy M. Śródziemnego;
charakteryzuje ją duże spożycie produktów pochodzenia roślinnego (chleb, makarony), warzyw, roślin strączkowych, owoców (m.in. orzechów) i oliwy, będącej gł. źródłem tłuszczu, oraz mały lub średni udział ryb, drobiu, nabiału (m.in. jaj), mały udział mięsa tzw. czerwonego, przy równoczesnym, zwyczajowym spożywaniu wina w czasie posiłków; dieta śródziemnomorska odznacza się małą zawartością nasyconych i dużą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogata w błonnik; przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL (tzw. zły cholesterol) w surowicy krwi, a tym samym zmniejsza zagrożenie nowotworami złośliwymi przewodu pokarmowego i układu oddechowego oraz nowotworami hormonozależnymi. Dieta śródziemnomorska jest polecana jako metoda profilaktyki tych chorób w krajach północnej, środkowej i wschodniej Europy, ze wskazaniem na możliwość zastąpienia oliwy olejem rzepakowym.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia