melon
 
Encyklopedia PWN
melon, Cucumis melo,
gatunek jednorocznej rośliny z rodzaju ogórek, pochodzący z tropik. rejonów Afryki lub Azji, występujący dziko i uprawiany;
łodyga płożąca, dł. do 2 m; owoc — nibyjagoda o twardej, grubej okrywie; miąższ owoców soczysty, jadalny (na surowo, w formie kompotów, konserw). Z 5 podgatunków powszechnie jest uprawiany w strefie gorącej i południowych rejonach klimatu umiarkowanego melon właściwy (melon jadalny, melon deserowy), C. melo subsp. melo; liczne odmiany hod. melona właściwego są zaliczane do 3 grup: kantalupy (var. cantalupa), o kulistych lub elipsoidalnych, silnie żebrowanych owocach z guzkami lub brodawkami, miąższu delikatnym, aromatycznym, barwy pomarańczowej lub czerwonej; melony siatkowane (var. reticulatus), o owocach z powierzchnią wyraźnie siatkowatą, białawą lub jasnobrązową, z miąższem pomarańczowym lub zielonym; melony kasaba (var. casaba, indorus), o owocach wydłużonych, gładkich, miąższu białym lub zielonym, bardzo słodkim.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia