łoś
 
Encyklopedia PWN
dł. ciała 2,5–2,7 m, wys. w kłębie ok. 1,8 m, masa samców ok. 400 kg (wyjątkowo ponad 600 kg); rozpiętość łopatowatego poroża (rosoch) do 1,6 m; samica (klępa, łosza) nieco mniejsza i bezroga; ciemnobrunatne, nogi białawe, długie, o szeroko rozstawionych racicach; okres godowy (bukowisko) jesienią; samica rodzi (kwiecień–maj) 1–2, czasem 3 młode; zamieszkuje rozległe leśne mokradła północnej Eurazji i Ameryki Północnej, w Polsce prawie w całym kraju, z wyjątkiem obszarów południowo-zachodnich, znaczna część populacji bytuje gł. na Mazurach, Podlasiu, Lubelszczyźnie i w Małopolsce; łowny.
Ilustracje
Łoś (Alces alces), Finlandiafot. J. Puskarz/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia