karczownik
 
Encyklopedia PWN
karczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny, Arvicola terrestris,
z rzędu gryzoni, z rodziny nornikowatych;
występuje prawie w całej Europie, zachodniej i środkowej Azji po Bajkał i północne Chiny, w Polsce pospolity w całym kraju; długość ciała 13–25 cm, ogona 7–11 cm, masa 80–300 g; futerko od jasnobrązowego po czarne, spód białawy, ogon słabo owłosiony; małe uszy, zęby stale rosnące; zamieszkuje tereny nad wodami, ale czasami żyje w lasach, na łąkach lub polach uprawnych; kopie rozległe nory, spędzając życie głównie pod ziemią.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia