jodometria
 
Encyklopedia PWN
jodometria,
dział analizy miareczkowej;
w j. wykorzystuje się właściwości utleniające roztworu jodu (I2) lub redukujące roztworu jodku potasu (KI); substancje redukujące (np. As(III), Sn(II)) miareczkuje się bezpośrednio roztworem jodu lub dodaje jego nadmiar do badanej próbki, a następnie nieprzereagowany jod odmiareczkowuje roztworem reduktora — najczęściej tiosiarczanu sodu; substancje utleniające (np. Cu(II), H2O2) oznacza się, dodając nadmiar roztworu jodku potasu i odmiareczkowując wytworzony jod roztworem tiosiarczanu sodu. Punkt końcowy miareczkowania określa się zwykle, wykorzystując własne zabarwienie roztworu jodu lub — po dodaniu skrobi jako wskaźnika — ciemnoniebieską barwę kompleksu jodu ze skrobią, a także elektrochemicznie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia