gnojowica
 
Encyklopedia PWN
gnojowica, gnojownica, obornik płynny,
nawóz organiczny, przefermentowana mieszanina kału i moczu zwierząt gospodarskich (głównie bydła), bez lub z domieszką wody;
gromadzona w szczelnych zbiornikach położonych poniżej podłogi obory; stosowana w gospodarstwach górskich, m.in. ze względu na niedobór ściółki, a w gospodarstwach nizinnych ze względu na łatwość mechanizacji gromadzenia i wywożenia; gnojowica może być gęsta (powyżej 8% suchej masy) lub rozcieńczona; jej skład chemiczny jest zmienny i zależy od gatunku zwierząt, paszy oraz ilości dodanej wody (zawartość suchej masy waha się od 3,5 do 15,5%, azotu — od 0,1 do 0,9%).
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia