gęsi
 
Encyklopedia PWN
33 gatunki; zwykle duże (długość 50–100 cm, masa do 6 kg); dziób u nasady wysoki, zakończony „paznokciem”, nogi dość długie, 3 palce spięte błoną pławną; głównie roślinożerne; chodzą sprawnie, latają (przeloty w kluczach) wytrwale, z prosto wyciągniętą szyją; głos dźwięczny, donośny, w podrażnieniu syczący; towarzyskie, ale bardzo ostrożne, żyją w parach; zamieszkują brzegi wód i leśne mokradła całego świata; cenne ptaki łowne, o dużym znaczeniu gospodarczym (mięso, tłuszcz, pierze); np. bernikle, posiewnica, gęgawa; ponadto m.in.: gęś białoczelna, Anser albifrons, i gęś zbożowa, Anser fabalis, w Europie na przelotach; gęś łabędzionosa (gęś garbonosa), Anser cygnoides, długość 80–92 cm, z charakterystyczną naroślą u nasady dzioba, Syberia i Daleki Wschód, protoplasta lokalnych ras hodowlanych.
Ilustracje
Gęsi zbożowe, Anser fabalis, ptak z rzędu blaszkodziobych (Anseriformes).fot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Gęgawa, Anser anserfot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia