gęgawa
 
Encyklopedia PWN
dł. ok. 80 cm; upierzenie szarobrunatne, dziób i nogi żółtopomarańczowe; głos bardzo donośny; monogamiczna; płochliwa; w Polsce jedyna gęś lęgowa, rzadko spotykana; zamieszkuje jeziora i porośnięte bagna Eurazji, Afryki; łowna poza okresem ochronnym.
Ilustracje
Gęgawa, Anser anserfot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia