łabędź niemy
 
Encyklopedia PWN
łabędź niemy, Cygnus olor,
gatunek łabędzia;
długość ciała do 170 cm, masa do 12,5 kg; upierzenie obu płci białe, dziób pomarańczowy z czarną naroślą u nasady, wyraźnie większą u samca; nogi czarne; w Polsce liczny gatunek lęgowy na niżu; zamieszkuje jeziora, stawy z bogatą roślinnością podwodną i trzcinowiskami.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia