cytryna
 
Encyklopedia PWN
cytryna, cytryna właściwa, Citrus limon,
gatunek wiecznie zielonej rośliny cytrusowej, pochodzący z Chin, nie spotykany w stanie dzikim (prawdopodobnie naturalny mieszaniec 2 różnych gatunków z rodzaju Citrus);
wys. 2–7 m, pędy kolczaste; liście dł. do 20 cm, błyszczące; kwiaty białe, pachnące; owoce dł. 7–15 cm, najczęściej partenokarpiczne, składają się z 8–12 segmentów; zawierają m.in.: 40–90 mg% wit. C, wit. A, wit. z grupy B, cukry oraz 5–7% kwasu cytrynowego; mają duże znaczenie dietetyczne i lecznicze; ze skórki otrzymuje się eteryczny olejek cytrynowy, używany w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym; drewno wykorzystywane w meblarstwie; w sprzyjających warunkach cytryny owocują cały rok; główne rejony uprawy: kraje śródziemnomorskie, Kalifornia, Ameryka Południowa i Chiny; w krajach o klimacie umiarkowanym cytryny uprawia się w szklarniach i mieszkaniach jako roślinę ozdobną.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia