Bretoński, Półwysep
 
Encyklopedia PWN
Bretoński, Półwysep, Bretagne,
półwysep we Francji, między cieśniną La Manche na północy a Zatoką Biskajską na południu;
wybrzeże riasowe; większą część zajmuje Masyw Armorykański, wysokość do 384 m (wzgórza Arrée); krótkie rzeki; klimat umiarkowany ciepły, wybitnie morski; roczne opady około 700 mm, na wzgórzach Arrée 1200 mm; lasy dębowe (zwłaszcza w pobliżu wybrzeży) i bukowe; rozpowszechnione wrzosowiska i torfowiska. Ludność pochodzenia celtyckiego (Bretończycy); uprawa warzyw; hodowla trzody chlewnej, drobiu, bydła; rozwinięte rybołówstwo; liczne kąpieliska (m.in. Dinard, Saint-Malo); ważny region turystyczny (malowniczy krajobraz, bogaty folklor); główne miasta: Rennes, Brest, Saint-Brieuc, Lorient.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Bretania, skaliste wybrzeże przylądka Fréhel w zatoce Saint-Malo (Francja)fot. M. Wojciechowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia