żywienia

Encyklopedia PWN

w szerszym, historycznym znaczeniu sfera działalności człowieka związana z utrzymaniem, reprodukcją i przekształcaniem populacji zwierząt, od ich udomowienia do stałego zwiększania ich użytkowości, oraz ich wykorzystaniem do zaspokojenia różnorakich potrzeb człowieka; w węższym, współczesnym znaczeniu — sterowanie genetycznymi zmianami populacji zwierzęcych, spełniającymi założony cel hodowlany.
w. gminna w woj. mazowieckim, w pow. legionowskim, w Kotlinie Warszawskiej, na pr. brzegu Wisły;
system żywienia ludzi pokarmami roślinnymi, → wegetarianizm.
Kellner Oskar, ur. 13 V 1851, zm. 22 XI 1911,
niem. chemik rolny i fizjolog;
Kellogg John Harvey, ur. 26 II 1852, Tyrone (stan Michigan), zm. 14 II 1943, Battle Creek,
dietetyk amerykański;
Kon Stanisław, ur. 1 I 1900, Mińsk, zm. 26 IX 1986, Bristol,
bryt. technolog żywności i biochemik, pochodzenia polskiego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia