żywienia

Encyklopedia PWN

zwierzę gospodarskie o wielostronnej użytkowości (mięso, mleko, wełna i skóry).
organizacja służby zdrowia w Polsce;
pasza, karma,
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chem. (np. mocznik) i biol. (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt;
Prawocheński Roman, ur. 16 IV 1877, Litwienka k. Woroneża, zm. 6 VIII 1965, Kraków,
biolog i zootechnik;
termin z zakresu żywienia, określający stopień wchłonięcia strawionych składników pożywienia z przewodu pokarmowego;
Rutkowski Antoni, ur. 13 XI 1920, Poznań, zm. 3 VI 2018, Warszawa,
biochemik; specjalista w zakresie technologii żywności;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia