zbożowe

Encyklopedia PWN

miasto w województwie małopolskim, w powiecie krak., na pograniczu Rowu Skawińskiego i Pogórza Wielickiego, nad Skawinką (prawy dopływ Wisły).
ziarno zboża, gł. jęczmienia, poddane kiełkowaniu w celu wytworzenia w nim enzymów, zwłaszcza amylolitycznych (także proteolitycznych i cytolitycznych), które mają zdolność rozkładania skrobi zawartej w ziarnach na cukry proste stanowiące substrat dla drożdży (piwowarskie, gorzelnicze) w procesie fermentacji alkoholowej;
grupa roślin pastewnych; do r.s. zalicza się zwyczajowo jednoroczne rośliny motylkowe, z rodziny bobowatych (motylkowatych), uprawiane gł. ze względu na nasiona (zawierające 20–50% białka i do 22% tłuszczu) pastewne, też konsumpcyjne;
m. powiatowe w województwie dolnośląskim, w obrębie Wzgórz Strzelińskich, nad Oławą.
gorący, suchy wiatr południowy, południowo-wschodni lub wschodni, występujący latem na stepach i półpustyniach Ukrainy i eur. części Federacji Ros. oraz w Kazachstanie;
tarczówkowate, tarczówki, Pentatomidae,
rodzina owadów z rzędu pluskwiaków różnoskrzydłych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia