zamrażalnia

Encyklopedia PWN

część chłodni służąca do zamrażania produktów, które następnie przechowuje się w mroźni;
pomieszczenie do przechowywania różnych produktów w temperaturze niższej od otoczenia, w celu zahamowania procesów bakteryjnych, biochem., chemicznych;
miasto w województwie mazowieckim, w powiecie piaseczyńskim, na pograniczu Doliny Środkowej Wisły i Równiny Warszawskiej, na l., wysokim brzegu doliny Wisły.
dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przem., mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo-warzywny.
m. powiatowe w województwie mazowieckim, na pograniczu Równiny Radomskiej i Garbu Gielniowskiego, nad Radomką (południowo-wschodni skraj miasta).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia