włókniste

Encyklopedia PWN

chałwa
[tur. < arab.],
wyrób cukierniczy w postaci dość twardej, tłustej, słodkiej masy, o charakterystycznej włóknistej strukturze, stanowiący mieszaninę napowietrzonej masy karmelowej, miazgi z nasion (gł. sezamu indyjskiego, tzw. ziarna sezamowego), też owoców (zwłaszcza orzechów) roślin oleistych, z dodatkiem substancji smakowo-zapachowych;
chryzotyl
[gr. chrysós ‘złoto’, tílos ‘włókno’],
minerał z grupy serpentynów, warstwowy hydroksokrzemian magnezu, o wzorze Mg6[(OH)8|Si4O10];
cirrostratus
[łac.],
Cs, chmura warstwowo-pierzasta,
przejrzysta biaława chmura w postaci zasłony o włóknistym lub gładkim wyglądzie;
cynamon goździkowy, kora goździkowa,
wysuszona kora małego krzewu Dicypellium caryophyllatum z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) rosnącego w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej (gł. Brazylii);
produkty wytwarzane z żywic fenolowo-formaldehydowych typu nowolaków i rezoli;
fuzyn, węgiel włóknisty,
składnik petrograficzny (litotyp) węgla kam. (humusowego);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia