chałwa
 
Encyklopedia PWN
chałwa
[tur. < arab.],
wyrób cukierniczy w postaci dość twardej, tłustej, słodkiej masy, o charakterystycznej włóknistej strukturze, stanowiący mieszaninę napowietrzonej masy karmelowej, miazgi z nasion (gł. sezamu indyjskiego, tzw. ziarna sezamowego), też owoców (zwłaszcza orzechów) roślin oleistych, z dodatkiem substancji smakowo-zapachowych;
stanowiący mieszaninę napowietrzonej masy karmelowej, miazgi z nasion (gł. sezamu ind., tzw. ziarna sezamowego), też owoców (zwłaszcza orzechów) roślin oleistych, z dodatkiem substancji smakowo-zapachowych; produkt gł. tłuszczowo-cukrowy o dużej wartości energ., wywodzący się z Turcji, obecnie rozpowszechniony na całym świecie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia