surowy

Encyklopedia PWN

wytrawna wódka sporządzana przez rozcieńczenie odleżałego spirytusu winnego (z winogron);
witaminy
[łac.],
związki organiczne o różnej budowie chemicznej, niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów;
med. inwazyjna choroba ogólnoustrojowa wywołana spożyciem mięsa zakażonego larwami włośnia krętego;
Wojciech, Adalbert, święty, ur. ok. 956, zm. 23 IV 997,
biskup, mnich, męczennik, patron Polski.
Wolski Włodzimierz, ur. 9 X 1824, Pułtusk, zm. 29 VII 1882, Bruksela,
poeta, pisarz;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia