piekący
Encyklopedia PWN
pulchnik, środek spulchniający, proszek do pieczenia,
mieszanina związków chemicznych dodawanych do ciasta w celu nadania mu pulchności;
retorta
hutn. szczelna komora z materiału ogniotrwałego — podstawowy element retortowego pieca gazowniczego; komory niektórych pieców do obróbki cieplnej metali i stopów są nazywane muflami.
[niem.],
procesy technol., którym poddaje się ropę naftową w celu otrzymania różnych frakcji węglowodorowych (gazowych, ciekłych i stałych), będących — bezpośrednio lub po uszlachetnieniu — gotowymi produktami handlowymi;
działacz ruchu lud., dziennikarz, publicysta;
m. powiatowe w województwie świętokrzyskim, na pograniczu Płaskowyżu Suchedniowskiego, Garbu Gielniowskiego i Przedgórza Iłżeckiego, nad Kamienną i jej dopływami (Kamionką, Bernatką, Oleśnicą).
m. powiatowe w województwie świętokrzyskim, na pograniczu Płaskowyżu Suchedniowskiego i Przedgórza Iłżeckiego, nad Kamienną.