piekący

Encyklopedia PWN

pulchnik, środek spulchniający, proszek do pieczenia,
mieszanina związków chemicznych dodawanych do ciasta w celu nadania mu pulchności;
retorta
[niem.],
hutn. szczelna komora z materiału ogniotrwałego — podstawowy element retortowego pieca gazowniczego; komory niektórych pieców do obróbki cieplnej metali i stopów są nazywane muflami.
procesy technol., którym poddaje się ropę naftową w celu otrzymania różnych frakcji węglowodorowych (gazowych, ciekłych i stałych), będących — bezpośrednio lub po uszlachetnieniu — gotowymi produktami handlowymi;
Sanojca Józef, ur. 1887, Kołomyja, zm. 29 IV 1953, Croydon,
działacz ruchu lud., dziennikarz, publicysta;
m. powiatowe w województwie świętokrzyskim, na pograniczu Płaskowyżu Suchedniowskiego, Garbu Gielniowskiego i Przedgórza Iłżeckiego, nad Kamienną i jej dopływami (Kamionką, Bernatką, Oleśnicą).
m. powiatowe w województwie świętokrzyskim, na pograniczu Płaskowyżu Suchedniowskiego i Przedgórza Iłżeckiego, nad Kamienną.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia